måndag 28 september 2009

Helglistan

Samtidigt som jag jobbade med mordet här i Falun så rullade helgjobben på som vanligt. Jag hann med lite backhoppning och fotboll, och även lite innebandy. Men jag måste påstå att det var lite svårt att finna motivation till bra sportbilder när skallen går på högvarv på annat håll. Backhoppningen hade jag sett fram emot. Men tyvärr så blev det lite bråttom. Tävlingen skulle börja kl 11.00 var det sagt. Men när klockan är 10.30 så ringer kollega Hacke och frågar om jag kan komma in tidigare. Det blir lite svårt svarar jag då det tar ungefär en halvtimme till anläggningen från mitt hem. Ja men tävlingen är tidigarelagd och slutar runt 11.00 får jag höra.
20 minuter senare så dammar jag in med bilen så folk får hoppa undan. Våran kille ska snart hoppa, du hinner kanske, Jag kastar på mig bältet och slänger kameran med storstruten på över axeln och drar.
Till saken hör att en underbacke i backhoppning inte är speciellt kul att springa uppför. Nu går det en väg bredvid som jag använde mig av, men det är samma höjd och avstånd. När jag hetsigt flåsande är ungefär halvvägs upp så hör jag speakern ropa ut att "våran" kille närmar sig stupkanten. Precis där jag befinner mig så är det noll sikt i backen. Så jag hoppar upp på ett räcke och hängandes över ett staket så lyckas jag få syn på killen som svävar i luften. Jag lyckas fokusera och trycka ett par knäpp innan han försvinner ur sikte. Just då inser jag att jag hänger halvvägs ut i luften med bara luft under mig. Underbacken är liksom insprängd i berget och bildar en lodrät bergvägg som jag nu hänger ut över. Staketet som måste vara detsamma som när hoppbackarna byggdes är rostrött som en räv. Lite försiktigt kravlar jag mig ner från staketet och fortsatte min klättring. Jag lyckades till och med få lite bilder på fler hoppare.
En skön start på en Söndag.
Vidare på fotboll och en brutalt snabb lunch vid ett gatukök.
Innebandyn hade redan börjat när jag kom in i arenan så det var bara att köra på. jag lyckades ta lite bilder innan telefonen ringer och min kriminalreporter Linda talar om att vi ska träffa en familj som vill prata med oss om mordet. Som tur va så gjorde damerna två snabba mål ganska omgående, så jag kunde smita ut och åka därifrån med några hållbara bilder.
Lite senare sitter jag och "framkallar" bilder på redaktionen när jag får ett hett tips. Den misstänkte mördaren sitter i förhör i Falun. Jag sliter med mig kameran och drar ner till polishuset. Väl utanför polishuset så händer det som bara händer en gång om dagen. Jag lyckas få en bild på mannen. (här måste jag tacka mina underbara kollegor Thonita och Evalisa) Ni vet varför. Tack!
Efter det så hinner jag precis leverera alla bilder som skall med i tidningen nästa dag.
Klockan är då runt 01 och ytterligare en vanlig dag på jobbet är slut.

Ja just det, bilden på backhopparen blev aldrig med i tidningen.


Så jag visar den här istället.

En till hoppbild.
En till.
Och en till.
Den sista.

Till sist en bonusbild. Jocke Berglund har tillverkat en egen liten finurlig sak som man kan behöva när man skall fotografera genom bilglas. En sugkopp tillverkad av en avloppspropplösare som han köpte på Clas Ohlson. Mycket finurligt må jag säga. Nu visade det sig att häktesbilen hade anlänt en timme tidigare så vi fick aldrig se om sugkoppen fungerade. Men det hade den säkert.

//Lars.
Jocke med sin sugkopp.

söndag 27 september 2009

Det vill jag inte kommentera.


Jag tänkte berätta lite hur det går till att jobba som journalist under en pågående mordutredning. Men det får bli en annan gång. Kanske. Jag orkar inte nu. Men det är en mycket skör tråd som vi balanserar på varje minut.
Däremot så kan jag berätta lite om några bilder som jag fotograferat.

Här är en bild från när jag och reporter Evalisa flög över området där en död kvinna hittades. För att visa för läsarna hur det såg ut i området och för att förklara hur den misstänkte mördaren tog sig från fyndplatsen till där han själv påträffades.

Här har polisen spärrat av vägar och ett stort område där kvinnan hittades. Jag och två killar från svt var de första som fick nyheten att kvinnan hade hittats.

Det var en polis från hundförarenheten som först hittade den döda kvinnan. Hunden hade markerat kraftigt vid en mindre vändplats efter en grusväg.

En av polisens hundförare söker av ett område i anslutning till fyndplatsen. Allt för att säkra eventuella bevis som kan binda mördaren till platsen.

Den mördade kvinnans sambo häktades för mordet och jag lyckades få en bild på honom under ett förhör hos polisen. Jag blev erbjuden en stor summa pengar för den här bilden den natten. En av kvällstidningarna ville verkligen köpa den bilden. Jag tackade nej till erbjudandet.
Dagen därpå köpte samma tidning bilden för en betydligt lägre summa, men då var ju liksom bästföredatumet redan passerat. Men tydligen så var bilden så bra att de inte kunde avstå.
Lite kul måste jag påstå. Då hade deras utsända team försökt få en bild på honom i flera dagar utan att lyckas.

Efter att mannen hade häktats så höll polis och åklagare samt försvaret en presskonferens. Många frågor som får samma svar. - Det kan jag inte kommentera.
Den frasen har jag hört mig trött på.

Åklagaren pressas här hårt av det samlade pressen. Återigen. - det kan jag inte kommentera.

Polisens tekniker återvänder till polisstationen i Falun. Utanför den här porten har jag tillbringat många timmar. Allt för att få en bild på den häktade. Här utanför pågår en ständig kamp. Som fotograf så vill man ju vara vara ensam om en bra bild. Då gäller det att lura eller finta bort konkurrenterna. Ett rävspel som pågår i det tysta. Men samtidigt så är det trevligt att träffa och surra med andra fotografer. Lyssna på gamla anekdoter som om hur en fotograf en gång tröttnade på att sitta och häcka utanför ett hus i flera timmar. Han kastade sig i bilen och rev iväg fort som fan. Tätt följd av ett stort gäng fotografer och reportrar. Färden gick fort runt i den lilla byn och slutade på samma plats som den började. Där klev han ur och låtsades som inget hade hänt. Nästa gång han drar iväg lika fort så kanske alla står kvar och tycker att han är löjlig. Men då kanske det är på riktigt. Vem vet. Ni vet, vargen kommer.

Jag har självklart lurat mina konkurrenter så det duger den här veckan. Men det tar vi sen.

//Lars.

onsdag 23 september 2009

Stormens öga.

Just nu är det lite fullt upp på jobbet om man säger så. Lite dålig uppdatering här i dessa dagar. Men det ordnar sig, bara det får lugna ner sig lite.

Hej så länge/Lars.

lördag 19 september 2009

Kriminaljournalistik


Nu jävlar händer det saker i Falun igen. Senast var det Engla, nu är det Linda. Jobb som nästan sliter sönder mig. Jobbiga och tragiska händelser men som måste göras. Men det får journalistpulsen att slå hårt. Så är det.
Riksmedia är här och det är alltid lika roligt när vi är före med bra nyheter. Gissar på att våra konkurenter från storstan inte riktigt håller med. Men det bjuder jag på. Ni vet David och den där Goliat. Typ.
Jag har bevakat Linda Chen fallet ett par dagar nu och det går på högvarv. 3 timmars sömn och full fart på alla fronter. Nu måste jag försöka sova lite för att orka med min ordinarie helglista med jobb. Många roliga jobb som jag ser fram emot. Men det tar vi senare. Nu, vila.



torsdag 17 september 2009

Ditten å datten

Ett gäng mycket trevliga och roliga danstjejer från Falun

En stor UF företagarträff och dessa flickor underhöll med dans. - Kan inte vi få vara med på bild i tidningen? Ja det kan ni väl sa jag. Va bra hörde jag och hann inte ens upp med kameran innan posen var klar. Kul med energiska människor. Så klart missade jag deras dans, så det fick bli en arrangerad bild. Men det kan ju funka även det.

----------------------------------------------------------------------

Erika Andersson IBF Falun

Jacob Lundmark IBF Falun


Här är två innebandyporträtt som jag fotograferade förra veckan. Erika ska försöka skjuta Falun till SM-guld i år. Hoppas hon och hennes lagkamrater lyckas. Det är de värda.

Jacob är ny i laget och kommer från Umeå. Han tog med sig fru och barn och flyttade ner till Falun. Välkommen.

onsdag 16 september 2009

Premiärseger...

Hett framför Leksandsburen

Det blev seger för Leksand till slut. Nu sitter jag och kollega Tomas på presshyllan och skickar det sista av bild och text som skall med i tidningen. Knepig arena i gurkstaden. En enda liten fotoplats mellan spelarbåsen var vad som erbjöds. För att stå där så var du tvungen att vara i tid. Typ en timme före match verkade det som. För där var det fullt. TVÅ!! fotografer fick plats så det var kört. Nu fick jag fotografera genom plexit istället. Det betyder en hel del reflexer och repor i glaset. Kämpade mig igenom första period utan en enda klok bild att skicka. Men skam den som ger sig. Andra perioden så sprang jag upp på läktaren och satte mig bredvid en trevlig gammal herre. - Väntar du på ett mål, sa han och nickade mot Leksand målis. Ja, skrattade jag.
Men halva sista perioden så såg jag min chans. Då var det en plats kvar mellan båsen, så jag lyckades ta mig dit. Nu börjar bilderna ramla in. Mycket bättre att stå rinkside och jobba. Farligt, men bättre bilder.

Nu blir vi utkörda av vaktmästaren. Så vi ger oss här. Nu blir det kioskmat och hämfärd. Hemmamatch på fredag. Då ska det bli målkamera. Hörs då.

Håj. //Lars.



Jubel i spelarbåset.
Peter Nordström på väg in.
Törstig målvakt Joacim Eriksson.

Strumpan eldar på laget.
Konståkning
Lycklig kille som får se sina idoler komma in på isen.

Hockeypremiär

Leksand-Mora förra säsongen

Sitter i bilen mot Västerås. Hockeyallsvenskan startar ikväll och Falukuriren är på plats. Det kommer en liten rapport och bilder under kvällen hoppas jag.

/Lars.

tisdag 15 september 2009

Lookin at her. low low low low...

Foto A-bild

En bild som är fotograferad med ett annat favoritobjektiv. AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G


Jag vill börja med ett stort tack till Pontus på Foto A-Bild i Falun, som förmedlade min nya älskling. Hon kommer från Japan och är flexibel och rolig att ha att göra med. Vridbar och spännande. Hon är så mycket man kan önska sig. Men allt har ett slut. Nu går vi skilda vägar ett tag. Hon kostar pengar och det är svåra tider nu. Men jag ska göra allt för att få henne i min ägo. Hon heter 45mm f/2.8D ED PC-E NIKKOR
Lika stort tack till Niklas på Nikon som gjorde det möjligt för mig att få träffa och bekanta mig med denna japanska lins. Tack.


Jag har slängt ihop ett kortare bildspel från Supercrossen på Ullevi. Det kan du se här om du vill.

Nu ska jag äta lunch. //Lars.

lördag 12 september 2009

Alingsås by night

Blitzing trough the whoopiedoos.

En amerikansk cowboy i Götet.

Andrew Short i stor ledning.

Andrew Short har vunnit och kastar handskar och glasögon till publiken.

Svenska förarna gör entre.

Då var årets supercrossevent över. Mötte upp med vännerna Flap, Frog, Prippa, Tarren och co som för dagen agerade speaker, domare och tävlande. Jag anlände ganska tidigt till arenan så jag passade på att mysa runt lite bland folk och fä. Jag bestämde mig ganska tidigt för att enbart använda mig av PC linsen som jag är lite kär i. Freestylen drog som vanligt största jublen och Andrew Short vann finalen. End of story.

Nu ska jag testa utelivet i Alingsås. Skål och välkommen.

/Lars

torsdag 10 september 2009

Duells International Supercross and freestyle


Nu packar jag väskorna och drar till Göteborg. Supercross på Ullevi och sen trevligt besök hos värdparet Skoglöw/Levin. Mycket trevlig helg. Det vet jag redan.
Kanske kommer en reserapport under helgen. Här är ett gäng kort från förra året.

Trevlig helg /Lars.






Singel i Tokyo


Längtan efter kärlek är central i Josefin Olevik och Emelie Asplunds utställning Singel i Tokyo som öppnar idag på Dalarnas museum.


Jag och kollega Cecilia träffade dessa unga kvinnor idag. De har varit i Tokyo och följt ett antal singelkvinnor. Fint och lite tragiskt på samma gång. Gå och se den som kan.

onsdag 9 september 2009

Perspective control

Vill börja med att tacka NIKON för att jag får provköra tilt-shift 45an. Jag har bara testat några rutor men jag är redan fast. (måste ha!) Jag ska prova den på riktigt nu till helgen. Det blir spännande. Supercross på Ullevi och en jävla massa action.


tilt-shiftgluggen testades på ett litet jobb på biblioteket.



-------------------------------------------------------------------

Nog om det för nu. Det har varit en lite körig vecka. Många småreportage och listjobb som en normal arbetsvecka. Men även en del porträtt som ni har sett här. Fler är på gång. Kommer upp bilder här bara de får gå i papperet.

Otroligt dåligt ljus i danslokalen. ISO 5000, full glugg och 1/800 sekund för den som hajjar.

I dag reser Sara Ekeroth, 18 år och Jesper Mann, 18 år, från Svärdsjö till Bratislava, Slovakien för att representera Sverige i Disco-VM. Hade varit skoj att haka på och göra ett större rep. Men vi får komma igen nästa år.

tisdag 8 september 2009

Spelarporträtt

Stefan Lassen.

Peter Nordström.

Peter Nordström och Stefan Lassen är två nya killar i Leksands IF. Vi träffade dem över en lunch och snackade lite om kommande säsong. Peter är från värmland och Stefan är dansk. Peter har en massa sm-guld och NHL-år bakom sig. Stefan har jag mindre koll på. Men båda är trevliga killar verkar det som. (även om de är leksingar).
Jag har fotograferat fler inför säsongporträtt idag och det visar jag när det går i tryck.
Men nu borde jag åka hem, har ju slutat för en timme sen. Men först ska jag skrapa en trisslott. Håll tummarna!

/Lars.