lördag 16 juni 2012

Kameratest

Jag fick lägga vantarna på den nya Canonkameran häromdagen. Jag utlovade test, så här kommer en liten bedömning.
Det visade sig vara en bra kamera, såklart. Men jag vet inte riktigt, när jag testade den så hade jag ett 16-35 objektiv på och en 24-70 på min egen Nikon D3s. Så de bilder jag ska jämföra med är lite felaktiga, men det får duga nu. Samma ISO, samma bländare och slutare på båda kemror vid testet. Alla bilder är plåtade med auto vitbalans och HELT ogjorda i PS. Du ser alltså det som kommer ur kameran direkt. fotograferat i RAW så klart.
ISO 800 1/800 2,8. Här händer nått konstigt med den vita tröjan, en gloria runt hela henne och bilden är inte helt skarp. Fokus ligger på Sven, herren till höger. Bilden är väl allmänt tråkig i färgerna tycker jag.


Nikonkameran med samma inställningar. Bättre färger och lite mer fart i bilden. Skarp. Här vinner alltså Nikon D3s. Så ska det väl inte vara? Eller.


ISO 1600 1/50 2,8. Lite mörkare, bilden blir tydligen underexponerad då jag stälde in ljuset med Nikonkameran först. Fokus ligger på Sven igen och på den här bilden är han oskarp och det brusar kraftigt när man zoomar in. Konstiga färger.

Nikonkameran gör det enklare att justera till bilden så den blir bra. Sven är skarp och väldigt lite brus. Nikon vinner igen. (Samma inställningar)


ISO 1000 1/1000 2,8. Fokus ligger på Sven men han är inte skarp. Tråkiga färger men i övrigt ok.

Sven är skarp med Nikonkameran och jag gillar färgerna bättre. Mer fart igen liksom. Nikon vinner igen. (samma inställningar)

ISO 6400 1/160 4,0. Nu har jag kommit tillbaka till redaktionen och fortsätter mitt test. Nu har jag klivit upp på ISO 6400. Nu kommer Canonkameran tillbaka. Lugnare färger och skarpare än Nikon. Canon vinner.


Färgerna är konstiga och även om bilden är skarp så är Canon skarpare och mindre brusig. Canon vinner. (samma inställningar)
 Så vad säger man om det lilla testet? Det jag kan känna är att Canon får stryk av min gamla D3s vid lägre ISO. Men Canon verkar lite skapare och mindre brusig, i alla fall vid ISO 6400. Jag har så klart använt de skarpaste bilderna vid alla tillfällen. Men jag blev väl inte sådär sjukt imponerad vill jag säga. För att var Canons stora slagskepp så vet jag inte om den är värd pengarna. Inte om man har en Nikon D3s sedan tidigare. Knappar och spakar ska jag väl inte ta upp då jag har använt Nikon i många många år, men vissa saker är lite svåra att förstå sig på. Bara att flytta fokuspungt är onödigt svårt. Och att orientera sig i en inzoomad bild. Kanske bara beror på mig, inte vet jag.
Jag kanske kan testa den mer de närmsta dagarna och jag återkommer med mer testinfo. Men så här långt vette fan om jag inte behåller min D3s. Jag återkommer.

1 kommentar:

Patrik sa...

Nu vet du att du inte behöver testa för att få reda på svaret nästa gång buddie! ;)