tisdag 3 januari 2017

Året 2016 - Här kommer en summering.

Året 2016 för min egen del har varit et märkligt år. Det började redan första veckan in på året med kanotslalom i minus 16 grader. Jag frös, kollega Linda frös men jag tror att de som satt i vattenlinjen frös minst. De sa att isen isolerade dem från kylan. Så kan det vara. Jag kommer att visa lite blandade bilder från året i den här, ska vi kalla den summeringen. Det kommer att bli allt mellan himmel och jord. Vissa reportage har jag lagt med filmer till. Det är bara att klicka på play å på med ljudet. Fräs på med HD också vettja. Vi börjar i Hosjöholmen. Kanotslalom i svinkallt väder.


Klubbens tränare har pälsat på sig rejält.

Men nog är det lite kallt va? Johan Strandberg fryser om händerna. Överkroppen har mer eller mindre frusit fast i ett läge.

Utan byxor och skor avslutar Johan sin paddling för dagen.


Vi hoppar till slutet av året på en gång, för det sista jobbet jag gjorde var kanotslalom igen. Inte lika kallt den här gången. 
Nu träffade vi OS-paddlaren Isak Öhrström. Jag fotograferade från strandkanten som vanligt. Monterade några GoProkameror på Isak och resultatet av det kan du se under bilderna.


Isak Paddlar uppströms för att sedan vända om och kasta sig utför forsen.

Mörkret faller på och de sporadiskt placerade strålkastarna har inte börjat ge verkan ännu.
Vi kliver tillbaka lite på året och hamnar i Leksand. Jag har en vän och konkurrerande kollega som heter Daniel Eriksson. Han jobbar för Bildbyrån på kvällarna och på Clas Ohlson på dagarna. Jag passade på att fotografera honom under två hockeymatcher för ett reportage om hur det är att vara en sportfotograf. Under bilderna ser ni min film om Daniel.

Daniel passar på att få en närbild.


Storstruten får vila ibland.

Här ser du Daniel sittandes på isen när Leksandsspelarna gör entré

Daniel är den som sitter till höger i bild och jobbar med bilder som ska skickas ut i världen. När vi ändå är i arenan i Leksand kan vi passa på att kolla på några publikbilder.

Två supportrar som vevar med halsdukarna.

Andra har lite problem med halsduksvevandet.
I mitten i myllret ser du klackledaren.

Liten kille som ser sina idoler på planen. Han läser i alla fall rätt tidning.


Sen hände det som bekant en liten grej med Therese Johaug. Ni vet. Läppvallan som var lite för spetsad. Kan vi säga så? Norges skiddrottning blir avstängd för doping i, ja vem vet hur länge. Ska vi gissa på att hennes karriär är över?

Här har Therese vunnit ett lopp i Falun under Svenska Skidspelen och jag står i fotograffållan och vrålar. GRATTIS THERESE! Hon tittar på mig och vrålar tillbaka. 


Vi lämnar sportens värld ett tag och hamnar i en annan verklighet. Asylsökande i Falun som måste flytta för jag tror den 7.e gången på ett år. De börjar bli lite stressade.

Abdulrahman Osman, Berivan Ali och sonen Rashid vill stanna i Falun. På tisdagen kom Migrationsverket för att köra familjen till Trängslet, men föräldrarna sa nej. "Vi behöver lugn."


Sen kommer vi till förstamajfirandet i Borlänge. Allt frid och fröjd, förutom att Nordiska Motståndsrörelsen skulle ha sin demonstration just där och just då. En märklig dag må jag säga. 
Det mer eller mindre rasslade till och så stod det plötsligt hundratals nazister på parkeringen utanför Maserhallen i Borlänge. Jag tror att alla vi som stod där och väntade blev lite tagna på sängen. De var nog lite fler än vad vi hade trott. Lite mer organiserade än väntat med uniformer och kravallsköldar.

Hela nazisttåget och en polis.

Tittar du noga så ser du en kvinna mitt i demonstrationståget. Det är ingen mindre än Vera Oredsson. En underlig människa. Så mycket historia om henne så det får du som vill veta mer om henne får ta reda på själv.


Sen har vi Tess. Hon som ställde sig framför nazisterna med knuten näve. Här blir hon flyttad av polisen.Den samlade skaran nazister.

Med uniform och kravallsköldar tågade de fram. Till vänster i bild ser du två av de ledande gestalterna i sällskapet.

En kvinna med sin hund stänger grinden och blickar ilsket mot det passerande nazisttåget.

Ridande poliser på gatorna i Borlänge. Ett Borlänge som i samma veva firar arbetarrörelsens dag.

Vera Oredsson står och blickar mot alla motdemonstranter. Hon småler lite gran och säger "ett sånt oförstånd" 


Vi släpper nazisterna och hoppar tillbaka till sportens värld igen. Här har vi Jenny Rissveds. Faluns OS-guldmedaljör. Hon står och väntar på att bli presenterad och göra entré på Stora torget i Falun inför tusentals Falubor.

Jenny Rissveds innan hon går ut på Stora torget.


Skateboardparken i Falun invigs för andra gången. Den här gången är det "Bowlen" som öppnas och invigs. Men den enda skejtaren som var på plats var Mille Kåhrström från Härnösand. Tillsammans med hundratals kickbikeungar.Ett i raden av helgjobb var att åka till Hedemora och deras ishall. Sveriges landslag i Kälkhockey "Kälkkronorna" hade ett träningsläger där inför EM i Östersund.
Spelavbrott och en spelare passar på att justera skydden. På bänken i båset ligger ett underben.
Ett ständigt återkommande jobb är studentfirandet. Och det är nog ett av de roligaste jobben man kan göra. Tycker jag. Den glädjen är ju obeskrivlig. Baksidan med studentfirandet i Falun är att alla studenter tydligen måste vara fulla en hel vecka innan själva studenten. Och dessutom verkar det som att de MÅSTE vara fulla på just våran gata. Men det kan väl kvitta. En vecka på året kan de få ha kul, sen kommer det en måndag och verkligheten kommer och knackar på. Hej vuxenliv liksom.

Utspring till familj och vänner. 

Glädjen som sagt.

Studenttåget genom stan i Falun lockar många nyfikna. Här är det två blivande studenter som ivrigt ser på hur det går till.


Ett reportage som jag gjorde en kväll i somras var att åka ut till crossbanan och träffa Izabelle och Matilda. Två unga damer som älskar när adrenalinet pumpar i kroppen. Kolla på min film om tjejerna under bilderna.
 En vanlig dag för Matilda och Izabelle börjar med skola och studier, för att sen fortsätta med hästhoppning eller crossåkning, beroende på vilken dag det är. Efter det blir det styrketräning eller löpning innan det är dags för att sova. Tjejerna brukar hinna med tre crossträningar i veckan. Och en dag på hästryggen.

Matilda och Izabelle byter om i crossbussen innan träningen. Pappa Henrik har koll på att hojen är i toppform och ser till att allt funkar som det ska med det tekniska.

Tjejerna hjälper varandra att fläta håret innan träningen börjar.

Matilda lyssnar noggrant på när pappa Henrik ger lite råd och förslag om körteknik.

Izabelle tvättar hojen efter träningen.Vi avslutar det här året med några bilder på Thomas Öberg och lokalradiostationen Wolf FM i Falun.

Thomas Öberg varvar info om fredagskvällens halloweenkonsert med rock'n'roll.

En mysig liten Rock´n´rollstudio i all sin enkelhet.Thomas Öberg, ordförande i Wolf FM, är en av fem i styrelsen som sänder radio.


Det är såklart mycket mer som har hänt det här året.
Jag har blivit pappa och det är det absolut bästa med hela året, hela mitt liv. Herregud vilken grej liksom.
Men även i mitt arbetsliv har det hänt mycket, många kollegor som har slutat och sorgligt nog har även en kollega avlidit. Så värdelöst.
Men det är ett år som har passerat och nu har 2017 kört igång.
Jag hoppas att det kommer att vara ett gott journalistiskt år. Med många finfina bilder och reportage.
Många fina möten med människor i olika situationer.
För det är ju det som det bästa med det här yrket.
Alla människor man får träffa.
Alla livsöden man får ta del av. Goda som trista.
God fortsättning på er alla som följer den här bloggen. Jag hoppas att ni fortsätter att följa mig och mitt liv.
Följ mig gärna på Instagram och twitter.

Inga kommentarer: