fredag 19 oktober 2012

Skärpa är överskattat

Så sa en fotograf på en av våra svenska kvällstidningar en gång. Och så är det ibland, kvalliteten på bilden spelar ingen roll. Bara att den levereras fort. Det fick jag erfara igår kväll, hockeyderby i Falun mellan Falun och Borlänge. I den tredje perioden fick en Falukille en tackling i ryggen och for med huvudet in sargen. Slagsmål utbröt och den skadade killen låg helt orörlig. Jag tippar på ca 20 minuter låg han där, med en filt över sig. Stämningen i hallen va så klart inte så munter. Webben ringde och ville ha en bild, jag tog fram min gamla iPhone 3 och tog en bild, genom ett skitigt plexi, i dåligt ljus. Den som har eller har haft en sådan telefon fattar att det inte blir så bra. Men en bild är en bild, och som sagt skärpa är överskattat.
När jag sedan kommer tillbaka till redaktionen får jag höra att båda kvällstidningarna toppar med min bild. Med mitt namn under. Grattis. (ironi)
Ser dessutom bilden i papperet i en av tidningarna. Dubbelt grattis. (återigen ironi)
Men va fan, det är nog bara vi fotografer som bryr oss i om en bild är knivskarp eller inte.
Här kommer lite bilder från derbyt igår.Borlänge vann till slut med 3-2 i sudden. För den som bryr sig.

Nu slänger jag på mig ryggsäcken och drar till Mora. Ishockey ikväll igen, men nu är det en division högre. Eller vad det nu är.

2 kommentarer:

FotoMix-bloggen sa...

Det där med skärpa i bilderna handlar väl om vår yrkesstolthet.
Lite som att en reporter ogärna vill se stavfel eller missade punkter/kommatecken i publicerade texter. Eller ett matchref utan citat för den delen.
Men visst, en halvdan bild är ibland bättre än ingen bild.
Jag brukar ibland fotografera av displayen på D3s:en med min iPhone4 och skicka ett mail från telefonen. Funkar ypperligt när nöden kräver.

Patrik sa...

Kan du inte be att få en iPhone 5 istället för en D4 el D800?

Hahahaa